Wiele związków jest w stanie powodować uczulenia. Co ważne, pacjenci często nie zdają sobie sprawy, iż są uczuleni na określone substancje – udają się do specjalisty dopiero wówczas, kiedy pojawią się początkowe symptomy uczulenia. I mimo że świadomość na temat alergii jest w dziś coraz większa, należy napisać parę zdań o ich rodzajach i substancjach, które je wywołują. Szczególnie, że część z nich stosujemy na co dzień, natomiast dla uczulonych zjedzenie nawet najmniejszych ich dawek może stać się przyczyną ciężkich powikłań, a niekiedy też zgonu.
Najczęstsze rodzaje alergii
Szczególnie często odnotowuje się uczulenia pokarmowe. Te rodzaje alergii dają o sobie znać po spożyciu pokarmów zawierających alergeny – mogą to być pszenica, ryby oraz orzeszki. Uczulenia styczne wywoływane są zaś przez styczność z danymi pierwiastkami – na przykład chromem oraz kauczukiem. Nierzadko powodem uczulenia są poza tym pyłki drzew oraz futro czworonogów – uczulenie objawia się wtedy pieczeniem spojówek, katarem oraz bólem głowy.
Jak zwalczyć rozmaite rodzaje alergii?
Niezależnie od tego, jakie rodzaje alergii nam dolegają, po zaobserwowaniu początkowych symptomów należy jak najszybciej iść do lekarza. Po zdiagnozowaniu alergii warto także sprawdzić jak wystrzegać się alergenów i co zastąpi nam dane składniki pokarmowe. Przydatne wtedy okażą się wiadomości znajdujące się na portalach medycznych skierowanych do pacjentów uczulonych – możemy dzięki temu zastosować doświadczenie osób od długiego czasu zmagających się z alergią.
Portal MojeAlergie.pl