Jak żywić chorych
Stałą częścią powrotu do zdrowia jest leczenie żywieniowe. Ma ono na celu polepszyć stan odżywienia, rokowania i przyspieszyć powrót do zdrowia. Przed rozpoczęciem stosowania leczenia żywieniowego niezbędna jest ocena stanu zdrowia chorego, opierająca się na badaniu stopnia niedożywienia, wyrównaniu potrzeb metabolicznych oraz określeniu pożądanych rezultatów.
Właściwe żywienie w chorobie
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe czasami mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (węglowodany, białka, sole mineralne, tłuszcze) niż inne osoby. Zaniedbanie dostarczania tych składników może spowodować osłabienie, złe samopoczucie i pogorszenie stanu zdrowia pacjenta. Z tego powodu bardzo ważne jest prowadzenie zbilansowanej diety. Trzeba pamiętać, że u chorych często występują problemy z gryzieniem i przełykaniem, z tego powodu dobrze jest podawać potrawy o rzadkiej konsystencji. Ich przygotowanie nie jest długotrwałe, ale często brak im apetycznego wyglądu i chory niechętnie je. Polecane jest podawanie 5 niedużych posiłków na dobę, co 3-4 godziny.
Odżywki dla chorych
Jeśli chory ma problemy z uzupełnieniem składników odżywczych, jest niedożywiony, a także w celach suplementacji warto zastanowić się nad stosowaniem odżywek dla chorych. Dostarczają one brakujących składników odżywczych, nie zastępując wprawdzie odpowiedniego żywienia chorego, ale znacząco je wspomagając. Odpowiednio stosowane, w połączeniu ze zbilansowaną, poprawnie opracowaną dietą zauważalnie przyspieszają szczęśliwą chwilę powrotu do zdrowia. Istnieje wiele preparatów, dopasowanych do zapotrzebowań pacjenta.
Recomed