Dieta szpitalna

Dieta szpitalna

Dieta podczas leczenia szpitalnego

Dieta w leczeniu szpitalnym polega na zapewnieniu choremu dostatecznej ilości składników odżywczych, takich jak tłuszcze, białka lub witaminy, których przez dolegliwość nie jest w stanie przyjąć z tradycyjnym pokarmem. Nazywa się to żywieniem medycznym. Jeżeli zostanie ono wprowadzone odpowiednio szybko, najlepiej tuż po zdiagnozowaniu choroby, wspomoże w leczeniu i poprawi samopoczucie chorego.

Żywienie medyczne

Żywienie medyczne dzielimy na: żywienie dojelitowe (przez przewód pokarmowy) i pozajelitowe (dożylne). Najmniej inwazyjną formą żywienia dojelitowego jest żywienie doustne. Gdy pacjent nie jest w stanie spożywać posiłku normalnie, podaje mu się przyrządzony specjalnie dla niego posiłek w płynnej formie, zawierający niezbędne składniki odżywcze, przez sondę, założoną do przewodu pokarmowego. Żywienie dożylne jest stosowane gdy choroba nie pozwala zastosować żywienia dojelitowego. Omija się tą metodą przewód pokarmowy. Konieczne jest jednak zastosowanie odpowiednich preparatów, podawanych wprost do krwioobiegu.

Recomed