Źle dobrane składniki jadłospisu to poważny kłopot. Skutki dietetycznych pomyłek mogą okazać się bardzo groźne – po jakimś czasie z pewnością odbiją się na naszym samopoczuciu. Oprócz spożywania zbyt dużej ilości węglowodanów, często też nie spożywamy właściwej ilości wszystkich substancji odżywczych. Co uczynić, kiedy zauważymy efekty takich błędów? Trafionym wyjściem będzie z pewnością dieta odżywcza. Czym się ona wyróżnia? Jak ją zaplanować?
Ingrediencje diety odżywczej
Substancją, której nie powinno zabraknąć w diecie odżywczej jest niewątpliwie błonnik. Pozytywnie wpływa on na funkcjonowanie systemu trawiennego i ogranicza ryzyko sięgania po przekąski – powoduje wszak uczucie najedzenia. Powinniśmy zadbać również o to, by w naszym jadłospisie był również magnez, który reguluje tętno i redukuje symptomy zdenerwowania. Dieta odżywcza musi również dać nam wapń, bo jest składnikiem kości oraz daje szansę zapobiec powstawaniu nowotworów.
Jakie produkty jeść na diecie odżywczej?
Dietetycy uważają, że dieta odżywcza musi być skomponowana na bazie jedynie nieprzetworzonych produktów. Przede wszystkim należy sięgnąć po świeże jarzyny oraz owoce – są źródłem ważnych witamin i pozostałych substancji odżywczych. Świetnym rozwiązaniem okaże się również dodanie do diety pokarmów zbożowych – owsianki, kasz i pieczywa pełnoziarnistego. Ze względu na wysoką zawartość wapnia oraz białka, jedzmy często przetwory z mleka – zwłaszcza jogurty, które dostarczają one bakterie podnoszące odporność.
Recomed