Dieta dla starszych osób – podstawowe wiadomości

Dieta dla starszych osób – podstawowe wiadomości

Mnóstwo dolegliwości, jakie spotykają seniorów jest rezultatem złej diety. Problem szczególnie ważny okazuje się w przypadku ludzi żyjących samotnie – rzadko chodzą do sklepu, a to skutkuje zmniejszeniem spożywania produktów nieprzetworzonych oraz zastąpieniem ich mrożonkami czy zupami w proszku. Niedobory istotnych składników odbijają się na zdrowiu emerytów, ale wielu takich problemów da się ustrzec – wystarczy wprowadzić właściwą dietę. Jak zatem powinna przebiegać dieta dla starszych? Jakie składniki muszą się w niej znaleźć?

Jak zaplanować dietę dla starszych?

Dieta dla seniorów koniecznie musi dać nam kwasy omega-3 – raz na 7 dni warto zatem zjeść łososia lub makrelę. Z uwagi na korzystny wpływ na układ krążenia, w diecie dla osób starszych musi znaleźć się mięso indyka. Mięso krów jest źródłem żelaza, zaś wapnia dostarczy nam mleko – jak najczęściej sięgajmy po jogurty, twarogi oraz zsiadłe mleko. Najistotniejszymi składnikami diety ludzi starszych są przetwory zbożowe – razowe chleby, kasze oraz kluski. Układając dietę dla seniora można również wykorzystać specjalistyczne płyny, zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz preparaty z minerałami.

Dieta dla starszych – których pokarmów nie spożywać?

Nie zapominajmy, iż nawet najstaranniej skomponowana dieta dla starszych nie da spodziewanych rezultatów, gdy nie wyeliminujemy z jadłospisu szkodliwych pokarmów. Wystrzegajmy się przede wszystkim wieprzowiny, ponieważ zawiera spore ilości cholesterolu. Z podobnego powodu zmniejszmy ilość dostarczanych żółtek – jedzmy je maksymalnie dwukrotnie w tygodniu. Białka jaj można natomiast spożywać w dowolnych ilościach – pozytywnie wpływają na regenerację tkanki mięśniowej.

Recomed