Co daje gastroskopia?

Co daje gastroskopia?

Chociaż pierwsze badania z użyciem wziernika przeprowadzono już w dziewiętnastym wieku, to gastroskopia bardzo powszechna stała się wiek po tym. Aktualnie jest metodą chętnie stosowaną w kręgu lekarzy, którzy doceniają jej spore możliwości. Dzięki niej możliwe jest rozpoznanie oraz kuracja wielu schorzeń – od choroby wrzodowej żołądka, poprzez polipy, aż po raka przewodu pokarmowego. Na czym polega gastroskopia? Jak wygląda taki zabieg i o jakich rzeczach powinien pamiętać pacjent przed jego przeprowadzeniem?

Jak przebiega gastroskopia?

Wbrew pozorom, gastroskopia nie sprawia pacjentowi bólu. Ewentualne niedogodności, takie jak odruch wymiotny czy odbijanie, ogranicza się pokrywając aparat środkiem znieczulającym. Przed jego wprowadzeniem do ust, chory kładzie się na lewym boku oraz zakłada ustnik zabezpieczający szczękę oraz aparat. Gastroskopia może zostać zastosowana do diagnozowania przełyku lub żołądka, zaś czas jej trwania bywa różny – może wynieść od kilku minut nawet do godziny.

Zalety gastroskopii

Jak wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, gastroskopia pozwala na diagnozowanie rozmaitych chorób, których wczesne wykrycie przed jej wprowadzeniem było utrudnione. Poza tym może zostać wykorzystana w leczeniu wielu dolegliwości przewodu trawiennego. Okazuje się przydatna przy usuwaniu polipowatości, zwężaniu żylaków żołądka, tamowaniu krwawień lub wyjmowaniu przedmiotów obcych z gardła. Niebezpieczeństwo pojawienia się powikłań przy gastroskopii jest niezwykle niewielkie – zdarzają się raz na tysiąc zabiegów.