Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Zamów sól himalajską na superbutelki.pl.

Składnikiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada niejodowana sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podbija smak posiłków. Choć nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów dziennie) są konieczne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, potas czy magnez, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest cennym źródłem cynku, wapnia czy potasu, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]