Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

ogórki kiszone

W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, bowiem kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Czym urozmaicić smak kwaszonych ogórków

Kiszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie proste. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki albo drewniane beczułki, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Potem stawia się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można wzbogacić również innymi dodatkami, przykładowo pieprzem, kawałkami marchwilub liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, by samodzielnie przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką lub piwnicą, w której może przechowywać żywność w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w sklepie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, a więc w woreczkach foliowych czy w kubełkach z rączką, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego należy jeść kwaszone ogórki?

Od setek lat znane jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na nasz organizm. I to prawda, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które korzystnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych i redukują ich pH, usprawniając w konsekwencji proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kcal w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, D i C, jak również niemało składników odżywczych koniecznych do poprawnego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, mangan czy sód. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli nie przeszkadzają cierpkie smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu warzyw. Lepiej ją wypić albo dodać do zupy ogórkowej, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przechodzą po części do soku. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]