Czemu warto stosować mieszanki przypraw do wędlin

Czemu warto stosować mieszanki przypraw do wędlin

Aromat kiełbas zależny jest nie tylko od rodzaju mięsa, które zostało użyte do ich produkcji. Równie ważne są bowiem mieszanki przypraw i różnego rodzaju dodatki. W dużej mierze rzutują one na aromat takich produktów, polepszają ich konsystencję, a czasem również przedłużają ich termin przydatności. Choć kierowane są głównie do firm mięsnych, nabyć je mogą wszyscy chętni.

Polepsz aromat wędlin mieszankami przypraw

Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego produkowane są zazwyczaj ze starannie wyselekcjonowanych składników – przypraw lub ekstraktów roślinnych. Typowe dla nich okazuje się wysokie zgromadzenie składników, a na kilogram mięsa musimy zastosować tylko 5 gramów mieszanki. Produkty tego typu przystosowane są do poszczególnych gatunków wędlin – jedne stosuje się się do wyrobu tradycyjnych szynek, pozostałych natomiast do podrobów lub puszek

Co oprócz mieszanek przypraw?

Poza mieszankami mieszanek przypraw branża mięsna stosuje również inne składniki do wędlin. Często wykorzystywane bywają między innymi kutrole, bo zmniejszają czas wędzenia oraz utrwalają kolor wędlin. Poza tym, nierzadko spotkać możemy również użycie polimasów, które podnoszą wagę kiełbasy oraz doskonale wiążą wilgoć. Sprzedawane są również mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom funkcjonalnym polepszą również właściwości wyprodukowanej z ich użyciem wędliny.