Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych środków. Wspomniane wyżej cechy sprawiają, że zbiorniki stalowe są również idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki nierdzewne dla branży spożywczej
Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często używane w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości bakteriami czy dzikimi drożdżami.