Meble ze stali nierdzewnej – cechy i zastosowanie

Meble ze stali nierdzewnej – cechy i zastosowanie

W kuchniach, gabinetach lekarskich czy też salonach kosmetycznych i zakładach wytwarzających żywność niezwykle ważne jest zachowanie absolutnego porządku. To wymusza nie tylko zastosowania restrykcyjnych procedur i użycia środków odkażających, ale także odpowiedniego wyposażenia. Narzędzia oraz meble użytkowane w takich miejscach nie powinny absorbować zabrudzeń, a ich powierzchnia powinna pozwalać na natychmiastowe i dokładne mycie oraz odkażanie. Z tej przyczyny wszędzie tam, gdzie najważniejsza jest higiena, idealnie sprawdzają się meble ze stali nierdzewnej.

Jakie meble ze stali nierdzewnej stosuje się w gastronomii?

Meble ze stali nierdzewnej są nader często wykorzystywane w restauracjach, piekarnictwie oraz przetwórstwie spożywczym. W zapleczach kuchennych restauracji czy stołówek wykorzystuje się m.in. stoły, regały do przechowywania żywności i blaty. Poza tym należy wspomnieć o okapach i zmywakach, jak również wszelkiego rodzaju stojakach używanych do wyrastania pieczywa. Maksymalną eksploatację pomieszczenia ułatwiają meble ze stali nierdzewnej na zamówienie – uda się dzięki nim zorganizować ergonomiczną kuchnię nawet na małej przestrzeni.

Meble ze stali nierdzewnej dla medycyny

Projektując kształt mebli ze stali nierdzewnej, producent uwzględnia też wymogi salonów kosmetycznych oraz gabinetów medycznych. Tu wyjątkowo ważne są regały i stoły pozwalające przechować w sterylnym otoczeniu przyrządy oraz preparaty wykorzystywane w trakcie zabiegów. Meble ze stali nierdzewnej spełniają wszelkie wymogi stawiane w stosunku do wyposażenia stosowanego w gabinetach medycznych – pozwalają na utrzymanie jałowości otoczenia, są mocne i dobrze się prezentują.