Tarcica to produkt drzewny który ma bardzo szerokie zastosowanie zwłaszcza w branży budowlanej, a ponadto w wytwarzaniu artykułów do wykończenia wnętrz. Na zakres jej wykorzystywania wydatnie wpływa fakt, iż produkt ten oferowany jest w wielu rodzajach, które określane są przez wymiary wyrobu.
Tarcica mokra i sucha, obrzynana i nieobrzynana
Zakłady drzewne proponują swym klientom różne rodzaje tego wyrobu. Przede wszystkim spotkać można tarcicę suchą i mokrą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By zmniejszyć jej wilgotność, suszy się ją w odpowiednio do tego celu skonstruowanych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej mniejszego stopnia wilgotności, co wyraża się w procentach, ale też określonych właściwości, jakie determinuje poziom wilgotności. Przy produkcji tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się także na obrzynaną i nieobrzynaną. Jak łatwo można wywnioskować, ten pierwszy typ to tarcica poddana specjalnej obróbce mechanicznej, w wyniku której wszystkie jej powierzchnie są wyrównane. Tarcica nieobrzynana ma natomiast obrobione jedynie dwie powierzchnie równoległe. Poza tym możliwe jest wytwarzanie tarcicy w różnych rozmiarach. Z podstawowej formy tarcicy powstają na przykład deski, belki, bale, listwy czy łaty.
Do czego użytkowana jest tarcica?
Wysokiej jakości tarcica, wyprodukowana z dobrych gatunków drewna i poddana precyzyjnej obróbce, używana jest wszędzie tam, gdzie pożądane są duże walory estetyczne oraz znakomite parametry użytkowe. Zaś tarcica gorzej jakości używana jest głównie do produkcji papieru, a także w budownictwie, na przykład do produkcji więźb dachowych i konstrukcji budowlanych.