https://www.piekarniapochopien.com
Pieczywo to jeden z najistotniejszych składników codziennego jadłospisu. Jemy go naprawdę wiele, zatem najlepiej, jeśli będzie on pierwszego gatunku. Nic zatem dziwnego, że pieczone w fabrykach wypieki tracą ostatnimi czasy klientów – są niesmaczne, a po kilku dobach stają się niezdatne do spożycia. Na naszym rynku ostatnio naprawdę często goszczą natomiast chleby wypiekane tradycyjnymi metodami i pozbawione syntetycznych domieszek zwiększających ich trwałość. Czemu dobrze je kupować? W jaki sposób one są produkowane? Jak działa tradycyjna piekarnia?
Rzemieślnicza piekarnia – jakie pieczywo w niej nabędziemy?
Jak nietrudno stwierdzić, tradycyjna piekarnia w większych miejscowościach (na przykład w Krakowie) swoją działalność opiera na rzemieślniczych wypiekach. Zwykle bywają pieczone na zakwasie, chociaż możemy znaleźć także chleby drożdżowe. Poza tym klienci tradycyjnych piekarni chętnie sięgają po pieczywo, które w ostatnich dekadach wycofano ze sklepów – między innymi precle. Tradycyjne pieczywo zawiera często też rozmaite ziarna i przetworzone owoce.
Chleby z tradycyjnej piekarni – dobre strony
Przyczyną popularności rzemieślniczego chleba okazuje się przede wszystkim jego smak – jeśli o to chodzi plasuje się dużo wyżej niż chleby przemysłowe. Zaletą takiego pieczywa jest też charakterystyczna dla niego różnorodność – wśród setek gatunków najróżniejsi klienci znajdą wyroby dla siebie. Nie można zapomnieć również o tym, iż produkty, które proponuje rzemieślnicza piekarnia są dużo zdrowsze, bowiem nie dostarczają szkodliwych dla naszego organizmu chemicznych polepszaczy.
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]