Znaczenie ziół jest wyraźnie podkreślane przez zawodowych masarzy. Posiadanie przez wędliny niezwykłego smaku oraz aromatu jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Odpowiednio dobrane zioła są gwarancją sukcesu w przygotowaniu domowego obiadu. Przyprawa do mięs podkreśla smak potraw oraz nadaje im apetyczny kolor. Inne mieszanki przypraw będą stosowane do kurczaka, inne do wołowiny, a jeszcze inne do dziczyzny. Sekret tkwi w ich odpowiednim doborze. Sztukę tę można jednak opanować w trakcie serii prób i błędów. W kuchni każego szanowanego kucharza powinny znaleźć się przyprawy do kiełbas.
Jakie występują rodzaje przypraw?
Mieszanki przypraw i zioła podnoszą wartość smakową potraw. Przyprawy do mięs mogą być zmielone albo suszone. Zadaniem tych procesów jest wydobycie, znajdującego się w nich aromatu. Przyprawy do mięs można podzielić na kilka podstawowych grup:
- ziołowe: np. tymianek, lubczyk
- korzenne, to m.in. anyż, imbir
- warzywne: jak m.in. czosnek, natka pietruszki
- mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)