Przyprawy do kiełbas

Przyprawy do kiełbas

Znaczenie ziół jest wyraźnie podkreślane przez zawodowych masarzy. Posiadanie przez wędliny niezwykłego smaku oraz aromatu jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Odpowiednio dobrane zioła są gwarancją sukcesu w przygotowaniu domowego obiadu. Przyprawa do mięs podkreśla smak potraw oraz nadaje im apetyczny kolor. Inne mieszanki przypraw będą stosowane do kurczaka, inne do wołowiny, a jeszcze inne do dziczyzny. Sekret tkwi w ich odpowiednim doborze. Sztukę tę można jednak opanować w trakcie serii prób i błędów. W kuchni każego szanowanego kucharza powinny znaleźć się przyprawy do kiełbas.

Jakie występują rodzaje przypraw?

Mieszanki przypraw i zioła podnoszą wartość smakową potraw. Przyprawy do mięs mogą być zmielone albo suszone. Zadaniem tych procesów jest wydobycie, znajdującego się w nich aromatu. Przyprawy do mięs można podzielić na kilka podstawowych grup:

  • ziołowe: np. tymianek, lubczyk
  • korzenne, to m.in. anyż, imbir
  • warzywne: jak m.in. czosnek, natka pietruszki
  • mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)