Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie

Obwarzanki krakowskie – tylko w Krakowie

więcej

Mają wyjątkowy aromat, prezentują się naprawdę interesująco, natomiast kupić je możemy tylko w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są wizytówką historycznej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tamtejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do Krakowa w pierwszej kolejności zamierzają skosztować akurat opisywanego smakołyku?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji kilka słów

Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W księgach pierwszy raz pojawiły się sto lat po tym, kiedy odnotowano, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w okresie przed Wielkanocą, ale później na stołach pojawiały się również w innych miesiącach. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mogli wypiekać je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków potem UE, wpisując je na listę produktów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają formę okręgu z łatwo zauważalną plecioną powierzchnią oraz średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna produkowane są według takiego samego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy smak są skutkiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – między innymi solą tudzież serem – i wkłada do pieca.

Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]