Parametry i otrzymywanie wody kotłowej

Parametry i otrzymywanie wody kotłowej

Kotły oraz pozostałe tego typu urządzenia potrzebują do sprawnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Niestety, w polskich kranach znajduje się zazwyczaj woda o sporej twardości. Ta nie może być wykorzystywana w kotłach – istnieje bowiem wtedy niebezpieczeństwo, iż ich elementy zardzewieją albo problemem okaże się pojawiający się na nich kamień. Właśnie dlatego w kotłach wykorzystuje się tylko wodę kotłową. Z uwagi na to, iż jest to bardzo ważne dla właściwego działania kotłów, warto napisać parę zdań o tej cieczy. Jakimi metodami się ją otrzymuje? Jakie musi wykazywać parametry?

Jaka musi być woda kotłowa?

Woda kotłowa musi być w szczególności miękka – niewskazane jest stosowanie o dużej twardości. Poza tym ważny jest odczyn – pH musi mieć wartość maksymalnie dwanaście. Ma to spory wpływ, jeśli mówimy o rozpuszczeniu żelaza. W wodzie kotłowej nie może być zawarta duża ilość wolnego tlenu, który może skutkować korodowaniem części kotła. Woda kotłowa musi być ponadto na bieżąco monitorowana pod kątem obecności osadu.

Jak otrzymuje się wodę kotłową?

W instalacjach grzewczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiedzialne są obecnie przede wszystkim urządzenia do odwróconej osmozy. Technika ta opiera się na przesianiu cieczy przez specjalną membranę, przez co prawie wszystkie substancje zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza odbywa się bez przerwy, dzięki czemu do kotła wciąż trafia woda kotłowa o najlepszych parametrach, a wykorzystywanie tej metody jest dość tanie.